VPS Nederland

De afkorting VPS staat voor virtual private server en het is een vorm van hosting waarmee je op een fysieke server een eigen virtuele machines hebt . Een virtuele machine is een computerprogramma dat een computer nabootst, waar andere programma’s op kunnen worden uitgevoerd.

Deze techniek wordt gebruikt om de overdraagbaarheid van programma’s te verbeteren, en ook om het gelijktijdige gebruik van de computer door verschillende gebruikers krachtiger te maken.

VPS’en worden sinds 2010 in toenemende mate gebruikt door internet-hostingproviders. Door het gebruik van virtualisatie wordt het mogelijk gemaakt om op een fysieke server een groot aantal virtuele servers te gebruiken waardoor de fysieke server doorgaans beter wordt benut.

Operating system (OS)

Een VPS Nederland is dus een virtuele server die voor de gebruiker verschijnt als een dedicated server, maar het is eigenlijk geïnstalleerd op één computer die meerdere websites aanstuurt. Technisch gezien is het zowel shared hosting als dedicated hosting. Een computer kan meerdere VPS’en hebben, met allemaal een eigen ‘operating system’ (OS), die voor een particuliere gebruiker de hostingsoftware draait.

De hostingsoftware voor elke VPS kan bestaan uit een ‘web server program’, een ‘File Transfer Protocol (FTP) program’, een mailserver programma en gespecialiseerde applicaties voor e-commerce en bloggen.