Dolby TrueHD

Dolby TrueHD is een digitale audiocodes die eerst alleen ontwikkeld was voor gebruik van de Blu-ray discs. Dolby heeft namelijk een manier van comprimeren ontwikkeld om zo de mogelijkheden van de HD-DVD en Blu-ray zo maximaal mogelijk te benutten.

Uiteindelijk werd Blu-ray de winnaar en biedt veel plaats, zodat er audiodata van de opgenomen geluid ook daadwerkelijk zonder enige kwaliteitsverlies weergegeven konden worden.

Maar het verging Dolby TrueHD in de concurrentiestrijd vergelijkbaar als de HD-DVD. Zo zijn er films die in Dolby TrueHD afgemixt zijn, maar de andere codec DTS-HD Master audio heeft de strijd gewonnen.

Alles over Dolby TrueHD

De mogelijkheid om te comprimeren zonder enige kwaliteitsverlies bereikt een samplingrate van maar liefst 192 kHz, waarbij de samplingrate met een stijgend aantal kanalen daalt. Hierbij werkt Dolby TrueHD met 24 Bit en in principe is de overdrachtsnelheid van de codec niet beperkt maar normaal gesproken verlangt de hardware in de praktijk dat de gegevens met maximaal 18 Mbit/s verstuurd worden.

De codec Dolby Digital Plus die voor kwaliteitsverlies zorgt, bereikt in vergelijk slechts een samplingrate van 96 kHz bij een maximale overdrachtssnelheid van 6,14 Mbit/s. De hogere getallen gaan dus met met een hogere kwaliteit gepaard.